Jaké jsou druhy virů a jak se jim vyhnout

domů

Počítačové viry zažívají svůj boom bohužel úplně stejně jako celý svět internetu a techniky. Jsou dělány důmyslněji, zákeřněji, způsobují větší škody. Kradou firemní data, hesla, napadají počítače a používají je k dalším útokům.

Zabezpečení počítače

Jak zjistit, že je Váš počítač infikovaný

Odhalit infikovaný počítač jen tak „od oka“ není snadné. Indikátor přítomnosti viru v počítači je většinou jeho nenadálé nestandardní chování – na počítači vám třeba začne vyskakovat okno s textem, které může hlásit buď chybu, nebo vás paradoxně upozornit na přítomnost viru v pc. Virus se tak snaží zamaskovat sám sebe do hodného antiviru, který vás infekce zbaví. Samozřejmě za peníze, které máte poslat na nějaký zahraniční účet. Většinou vždy, když chce nějaký program zaplatit „tady a teď“, se jedná o maskovaný vir. Jako takový počítači ani nemusí škodit, snaží se pouze využít psychologii okamžiku, kdy se člověk může zaleknout a raději peníze poslat.
Někdy se infekce v pc projeví jen tím, že počítač začne pracovat pomaleji. Většinou kvůli tomu, že vir běží na pozadí systému, což chod počítače zatěžuje. Takové viry počítače využívají ke své další činnosti – buď ke kradení dat, nebo počítač jen využijí k útoku na další cíl (kvůli odlišné IP adrese).
Nejdokonalejší počítačové viry se ale bohužel chovají tak, že absolutně nemáte šanci poznat, že je Vás počítač infikovaný.

Druhy virů

Počítačových virů je celá řada, nejčastěji se však dělí do následujících skupin:

Keylogger – vir, který monitoruje stisk kláves na klávesnici a tak zjistí, co člověk píše. Používá se např. ke zjišťování hesel, která se poté dál prodávají na černém trhu.
Blue Screen of Death – na monitoru se Vám zobrazí modrá obrazovka s chybovou hláškou, často nutí k opakovaným restartům počítače.
Backdoor – využívá chyb v systému, aby se dostal do PC. Důležité jsou proto aktualizace systémového softwaru.
Trojský kůň – používá sociální inženýrství, kdy se snaží navenek tvářit jako užitečný program, který si sami nainstalujete na své PC.
Spyware – vyskakující „otravná okna“, která na něco upozorňují.
BotNet – z počítače udělá tzv. zombie – infikuje počítač, který začne ovládat např. k rozesílání spamu.
Phishing – falešné emaily, které se snaží simulovat nějakou instituci, často např. banku. Obsahují odkazy, které Vás přesměrují na falešnou stránku, kde se vyplněné údaje odešlou podvodníkovi.
Worm – do PC nainstaluje škodlivý software a po síti se rozesílá na další počítače.

Jak se virům vyhnout

Úplně nejzákladnější je provádět pravidelné aktualizace systému i programů. Ty fungují jako „záplaty“, které virům znemožňují proniknout do Vašeho počítače. Dále mějte nainstalovaný JEDEN antivirus se zapnutým rezidentním štítem. Je vcelku jedno jaký si vyberete, ale určitě nemějte zapnutých více antivirů zaráz – navzájem jsou konfliktní a nepracují tak, jak by měly.

Pro zabezpečení PC můžeme doporučit následující programy:

Microsoft Security Essentials – antivir pro operační systémy Windows 7, Windows Vista a Windows XP. Antivir si můžete opět stáhnout zdarma na stránkách Microsoftu. Verze zdarma se dá použít až pro deset počítačů, můžete jej tedy využít i pro Vaši firmu.
Virům se můžete vyhnout i tím, jak se na internetu chováte – neinstalujte si do počítače programy z pochybných zdrojů a pozor si dávejte i při otevírání odkazů v emailech od neznámých adresátů – mohou vést na podvodné weby.
Malware Bytes – opět program zdarma, ovšem jen pro domácí použití. Umí jednorázově odstranit škodlivý software i nonstop běžet na pozadí. Ke stažení zde.
TDSSKiller – program, který umí odstranit viry zainfikované hluboko v systému. Tyto viry většinou běžný antivirus odhalit nedokáže, je zapotřebí hlubší analýzy. Program je zdarma a můžete si ho stáhnout zde.

Tento článek byl sepsán ve spolupráci s Jitkou Sobkovou z portálu BusinessLady.cz

Share Button