Konec podpory pro Windows XP?

domů

Jak jste mohli zaregistrovat, tak Microsoft ukončuje podporu pro Windows XP. Co to ale v praxi znamená pro uživatele tohoto operačního systému?

V žádném případě se vám nestane, že by jste přišli 8. dubna ke svému PC či notebooku a nezapnuli jej. Jde pouze o ukončení vydávání aktualizací a ovladačů.

Co to přesně v praxi znamená?

Všechny vaše staré programy, hry a další aplikace vám pojedou bez problému. Problém může nastat v případě, že vyjde nová aktualizace pro váš program nebo vyjde úplně nový program, který bude ovšem vyžadovat vyšší verzi operačního systému (například Windows Vista, Windows 7, 8 či 8.1). Vzhledem k velké oblíbenosti Windows XP tento problém nastane až za nějaký ten rok.

Větším rizikem je používání internetového bankovnictví na Vašem PC či notebooku. Windows XP nebudou aktualizovány proti novým druhům útoku, popřípadě proti „mezerám“ v operačním systému, které ještě nebyly opraveny.

Co je možné dělat a jak se chránit?

První možností je pomalu si šetřit na nový počítač. Podpora Windows XP trvala dlouhých 12 let a 5 měsíců. Pokud váš počítač či notebook máte takhle dlouho, tak je to úctyhodná doba, ale každým rokem se zvyšuje pravděpodobnost, že se něco “poláme” a sehnat novou součástku či alespoň stejnou bude takřka nemožné.

Další možností je pouze dokoupit si nový operační systém. Takže váš počítač zůstane zachován, jen jej přeinstalujete na novou verzi. Náš servis doporučuje Windows 7. Zde ovšem je třeba dávat pozor, aby součástky ve Vašem počítači či notebooku byly kompatibilní s Windows 7.

Potřebujete pomoct s zjištěním, zda-li je váš počítač či notebook kompatibilní s Windows 7? Připojte se k našim technikům a my vám to zjistíme za pouhých 99 Kč.

Zakoupit operační systém můžete například na Alze přes níže uvedený link.

Koupit Windows 7

Byl pro vás návod přinosný? Budeme rádi, když ho nasdílíte na Facebooku. Pro další užitečné PC tipy a triky sledujte náš blog. Máte nápad na užitečný návod nebo připomínku ke článku? Napište na vladimir@servisnaklik.cz.

autor návodu : Jaroslav Mráz
návod vydán : 17. března 2014

Share Button