Jak se bránit proti SPAMu?

domů

Otravují vás neustále reklamní emaily? Následující článek vám prozradí, jak provést opatření, aby vaše schránka nebyla plná nevyžádané pošty.

Spam!

Proč se vám schránka plní spamem?

Vysvětlení je jednoduché. Jakmile se zaregistrujete na nějaké stránce nebo elektronickém obchodu (e-shopu), je vyžadována vaše emailová adresa. Tento údaj má své opodstatnění v tom, že pokud náhodou zapomenete heslo do e-shopu, tak vám na registrovaný email dojde odkaz, kde můžete své heslo obnovit nebo restartovat. Zároveň však dostáváte novinky (angl. newsletter) o právě probíhající akci či novince, což ne každého může zajímat.

Bohužel některé webové servery, na kterých se registrujete, předají váš email reklamním společnostem, které pak rozesílají hromadné emaily. Většina emailových portálů (GMAIL, Seznam.cz má vytvořené základní filtry, které dokáží eliminovat podezřelé zprávy. Většinou se jedná o nabídky nový léků apod. Podezřelé emaily se vám zobrazí někdy ve složce SPAM či Nevyžádaná pošta.

Jak předejít tomuto “bombardování” emaily? Na výběr máte 2 možnosti!

První možností je založení druhé emailové schránky, kterou budete používat pro registraci v těchto e-shopech a jednou za měsíc nebo když budete potřebovat, vysypete celý obsah do koše.

“Pro odhlášení a úpravy odběru obchodních sdělení klikněte zde.”

Ukázka, jak se odhlásit od emailových nabídek

Anglické hlášení může vypadat takto:

“Unsubscribe from newsletter here”

Někdy dojde k odhlášení automaticky a někdy Vás to přesměruje na stránku, kde pouze musíte zadat Váš email pro odhlášení.

A co dělat v případě, že tento odkaz pro odhlášení nikde není? Potom je tu druhá možnost!

Když otevřete zprávu, můžete kliknout na tlačítko SPAM (většinu se nachází na stejné úrovni, jako tlačítko pro Odpovědět, Smazat apod.). Pokud to udělá více uživatelů, tak emailový poskytovatel tuto reakci zaeviduje a vytvoří filtr. Tím bud daná poštovní schránka, ze které byl nevyžádaný email odeslán, označena za spamovou a nebudou Vám z ní chodit další emaily. Na obrázcích níže uvidíte názorné ukázky, jak vypadá tlačítko „Nahlásit spam“ v Gmailu a „SPAM“ v mailové schránce Seznamu.cz.

– ukázka v GMAILu:

Tlačítko nahlásit spam v Gmailu

– ukázka v SEZNAM mailu:

Tlačítko SPAM v Seznam mailu

Potřebujete pomoct s nastavením filtrů ve Vaší emailové schránce? Připojte se k našim technikům a my Vám poradíme. Odborný servis se zárukou již od 99 Kč.

autor návodu : Jaroslav Mráz
návod vydán : 21. února 2014

Share Button