Jaký vybrat internetový prohlížeč?

domů

Jaký vybrat internetový prohlížeč?

 

Výběr prohlížeče je poměrně zásadní věc. Bude nás provádět světem internetu, ať už zábavou, prací nebo vyhledáváním informací. Otázka, která se nejčastěji pokládá při koupi nového domácího počítače či notebooku nebo při reinstalaci systému zní: Který je pro mě nejlepší?

Na internetu se dá najít mnoho srovnání programů na procházení internetu. Existuje mnoho typů testů neboli benchmarků, které v různých disciplínách hodnotí bodově fyzičku a výsledky umisťují do tabulek. Tyto testy hodnotí hlavně rychlost programů. Prohlížeče se testují po různě dlouhou dobu zátěže, v speciálních virtuálních podmínkách a také s různými překážkami, jako například načítání zásuvných modulů.

Při průchodem testů jsme zjistili, že co se týče rychlosti, jsou na současných běžně používaných PC rozdíly v podstatě zanedbatelné. Vlastní testování jsme neprováděli a to z části kvůli výše zmíněnému zjištění a z části proto, že výsledky testů jsou validní pouze do vydání nové verze některého prohlížeče, což je prakticky každých 14 dní. Navíc je každý počítač svým způsobem originál, liší se nejen sestavou „železa“, ale i instalovaným systémem. Tudíž se chod prohlížečů mezi našimi stroji a vaším domácím počítačem bude pravděpodobně lišit.

A který tedy vybrat? Každý (nejen) pokročilý odborník má svůj oblíbený a na ten nedá dopustit! Všeobecně však platí pravidlo, že ten nejvíce lidmi používaný je také nejvíce podporovaný. Má za sebou celou armádu programátorů a lidí co den co den pracují na jeho vývoji. V současné době je to možná překvapivě Google Chrome s 32.8% podílem na trhu, před na většině počítačů předinstalovaným Internet Explorerem nebo na Windows 10 novým Microsoft Edgem s podílem 31,9%.

Pokud nechcete jít s davem, můžete vyzkoušet například Operu nebo Firefox, případně jiné alternativní prohlížeče jako například anonymní Tor Browser. Ve výsledku jde nakonec vždy o to, aby se vám s prohlížečem dobře pracovalo, funkce vyhovovaly Vašim potřebám a ikonky byly na správném místě. :)

To si však musí každý vyzkoušet sám a proto přikládáme seznam prohlížečů s odkazy ke stažení a přejeme příjemnou zábavu s testováním!

POZOR!

od dubna 2016 zkončila podpora aktualizací prohlížeče Google Chrome pro následující operační systémy:

Windows XP, Windows Vista, Mac OS X 10.6, 10.7, 10.8

Uživatelům těchto operačních systémů z bezpečtnostních důvodů nelze další užívání prohlížeče Google Chrome doporučit.

 

 Logo Název prohlížeče Odkaz ke stažení
Google Chrome https://www.google.com/chrome/browser/desktop/index.html
 

Firefox

https://www.mozilla.org/cs/firefox/new/
 

Opera

http://www.opera.com/cs
 

Safari

http://safari.cs.softonic.com/
 

Maxthon

http://cs.maxthon.com/
 

Slim Browser

http://www.slimbrowser.net/en/dlpage.php
 

Avant Browser

http://www.avantbrowser.com/download.aspx?uil=cs-CZ
 

Tor Browser

https://www.torproject.org/projects/torbrowser.html.en

 

 

Share Button