Bezpečnost na internetu

domů

V dnešním článku se zaměříme na bezpečné chování na internetu. Vysvětlíme si, na co všechno můžete narazit, na co neklikat a co práci s počítačem neohrozí.Největší část bude věnována pochopitelně sociální síti Facebook, ale dostane se i na jiné pohromy. 

Facebook

Jelikož je Facebook nejpoužívanější sociální sítí současnosti, cílí se na něj nejvíce útoků.Pozor především na falešná „úžasná“ videa.  Typicky je uvidíte na zdi některého z Vašich přátel, že se mu daný odkaz líbí. Neklikejte na něj.Následuje falešný odkaz na Youtube, který neudělá nic a označí i Vás, že se Vám to Líbí. Od Vás se „nakazí“ další lidé. Doprovodným jevem bývají různé druhy infekcí.Mezi ostatní praktiky, jak se Vás snaží nachytat patří různé stránky, které Vám zobrazí, kdo se díval na Váš profil jako poslední, kdo si jej prohlíží nejčastěji. 

Vzhled Facebooku

Mezi nejvíce rozšířené reklamy patří zajisté změna vzhledu Facebook. Můžete si být jistí, že po kliknutí na tuto reklamu se stane všechno možné, jen se nezmění vzhled Facebooku.Pokud chcete opravdu z nějakého důvodu změnit barvu Facebooku, stáhněte si Stylish, doplněk do prohlížečů Mozilla Firefox, či Google Chrome.Tento doplněk mění kaskádové styly CSS. Je to bezpečný nástroj se spoustou možností i vlastní úpravou. Mimo jiné umí měnit i vzhled YouTube a dalších stránek.

Kamarádi na Facebooku

Kamarádi na Facebooku jsou kapitolou samou pro sebe. Ne každý, koho  máte v přátelích, je ve skutečnosti Váš přítel.Rozeberme ale spíše něco jiného…Vaše chování na Facebooku.Pokud budete své známé označovat na fotkách psů, koček, vánočních stromečcích a pošlete jim pozvánku do všemožných her, vysloužíte si nejspíše blokaci Vašeho profilu.Jak to probíhá? Stačí velmi málo. Naštvete pár přátel, kteří označí Vaše příspěvky za obtěžující a jste na 14 dní blokováni. 

Vyhrál jste iPad, klikněte zde…

Oblíbeným reklamním banerem je výhra. Klikněte zde a vyhrajte iPad. Jste 1000 uživatel vyhráváte iPhone. Stačí jedno kliknutí.Ano stačí, ale výhra bude mírně jiná, bude to infekce, která Vám znepříjemní práci s počítačem.  

Pozor na falešné Windows

Nastal konec jedná éry a to Windows XP. Jak jsme psali v článku předešlém, počítače nemusíte vyhazovat do ekodvoru.Na novějších počítačích stačí nové Windows. Pozor ale na falešné prodejce, skrývající se na bazarových stránkách, či neznámých e-shopech.Nakupujte na známých e-shopech jako je Alza.cz, TSbohemia.cz a nebo u prodejců elektroniky a počítačů.Na portálech jako je Aukro je nákup víceméně bezpečný, pokud si pohlídáte, co dotyčný prodává. Existuje totiž více licencí:

  • OEM verze – tato verze lze nainstalovat pouze na jeden počítač, je s ním plně svázaná. Nelze ji instalovat na další počítače. Maximálně lze v omezené míře měnit komponenty v současném počítači.
  • Krabicová verze – v případě krabicové verze je možné používání na jiném (např. novém) počítači za předpokladu, že už nebudou Windows používány na původním.

Jak se havěti zbavit?

Pokud už se Vám do počítače dostane nějaká infekce, ať už z reklamy, po kliknutí na nějaké rádoby video, bude potřeba počítač prohlédnout.Návod, jak na to, jsme psali už dříve v článku Odvirování počítače – efektivně a zdarma

Reálný život

Vždy si zkuste danou situaci představit v reálném životě. Dáte své údaje komukoliv na ulici? Bavíte se reálně se svými 250 „přáteli“ na Facebooku?Dá vám někdo v prodejně iPad zdarma? Koupíte si Windows na stánku s oblečením?Stejně si můžete odpovídat i ve světě internetu.

 Byl pro vás návod přínosný? Budeme rádi, když jej nasdílíte na Facebooku. Pro další užitečné PC tipy sledujte náš blog.Naši odborní technici vám rádi pomůžou s nastavením zabezpečení Vašeho počítačePřipojit se pro okamžitou pomoc se zabezpečením se zárukou od 199 Kč.autor návodu : Lukáš Pelcnávod vydán : 8. května 2014 

Share Button